Caretta Caretta

Dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan bu sevimli deniz kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için Dalyan’daki İztuzu plajına geliyorlar. Fransa, İtalya ve Uzakdoğu ülkelerinde lüks yiyecek olarak tüketilmesinin yol açtığı aşırı avlanma Caretta Caretta neslinin neredeyse sonunu getirmiş. Dalyanlıların çabalarıyla şu an İztuzu plajı koruma altındadır.

Caretta Carettaların boyları 115 ile 150 santim arasında değişiyor kiloları ise 70 ile 90 kilo ağırlığında, kabuğu toprak, karnı ise turuncu (oranj) rengindedir. Genellikle yosun yiyerek beslenen Caretta Carettalar koloniler halinde yaşıyorlar. Ömürlerinin 70 yıl olduğu tahmin ediliyor.

İztuzu plajında kuluçka dönemi mayıs temmuz ayları arasındaki 55-60 günlük zaman aralığıdır. Bırakılan yumurtaların pek çok doğal düşmanı var bunların başında ise tilkiler geliyor. Koklayarak yumurtaları bulan tilkiler bu değerli yumurtaları yok ediyor. Yumurtadan çıkan yavrular doğal bir içgüdüyle denizden yansıyan ışığa doğru hareket ederek yaşayacakları yöne ilerliyorlar. Ancak yine de birçoğu yolunu şaşırıp susuzluktan ölüyor. Denize ulaşanların birçoğu da yengeçlere, balıklara ve kuşlara yem olmaktan kurtulamıyor. Uzmanlar her yüz yumurtadan 1-2’sinin yaşamasının bu canlıların neslini sürdürmesinde yeterli olduğunu söylüyorlar.

Yumurtadan çıkan yavrular eğer çevrede başka bir ışık yansıması varsa ölümlerine neden olacak yanlış hedeflere yöneliyorlar. Bu nedenle gün batımından doğuşuna kadar İztuzu kumsalına girmek belediye tarafından yasaklanmıştır.

İztuzu plajının kara tarafından gidilen, Caretta Carettaları araştırma, kurtarma ve rehabilitasyon merkezi olarak kurulan Dekamer‘ı ziyaret ederek, Deniz Kaplumbağaları hakkında detaylı bilgi alabilir, Dekamer içerisinde tedavisi devam eden kaplumbağaları da inceleyebilirsiniz.

    Write a Review

    Click to rate

    Claim This Listing

    Açıklamanızı, fotoğraflarınızı, sayfanıza yapılan yorumları yönetebileceğiniz yönetim paneline erişin!